Παραδίδονται ιδιαίτερα μαθήματα Ακορντεόν
αρμονίου, πιάνου, φλογέρας,
τραγουδιού για νήπια και παιδιά,
θεωρίας της μουσικής,
μουσικής προπαιδείας,
Μορφολογίας και Ιστορίας της μουσικής,
Ειδικού Αρμονίας, Αντίστιξης, Φυγής
Βυζαντινής Μουσικής
με διαφοροποιημένη διδασκαλία
(και μέσω διαδικτύου/online)


Προετοιμασία εισαγωγής σε Μουσικά Σχολεία

Στείλτε το μήνυμα σας στη φόρμα επικοινωνίας







Από παλιά υπάρχει μία παράδοση που χωρίζει τη μουσική σε σοβαρή και σε ελαφρά. Aπό παλιά οι οπαδοί της μιας, θεωρούν υποχρέωσή τους να κατατρέχουν την άλλη. Όμως από παλιά η διένεξη αυτή είναι πέρα για πέρα λαθεμένη και πρέπει να καταδικάζεται. Αποτελεί χοντροκομμένη σχηματοποίηση ο διαχωρισμός της μουσικής σε σοβαρή και σε ελαφρά. Υπάρχουν βέβαια και μία σειρά από διάφορες άλλες υποδιαιρέσεις όπως η λαϊκή μουσική, η συμφωνική μουσική, η μουσική δωματίου, η χορευτική μουσική, η ροκ μουσική, η metal κλπ.

Πάντως όλες αυτές οι υποδιαιρέσεις εξυπηρετούν τον εξωτερικό προσανατολισμό, υπογραμμίζουν το ρόλο της μουσικής ή τον τρόπο της δημιουργίας της, τον χαρακτήρα ή τη μορφή, όμως ποτέ το βασικό, την ποιότητα.

Είναι ανάγκη να κάνουμε μία άλλη υποδιαίρεση, το χωρισμό σε καλή και κακή μουσική.

Αντιλαμβανόμαστε εύκολα ότι πολλές φορές αυτή που λέγεται ελαφρά μουσική έχει να παρουσιάσει ωραίες συνθέσεις ενώ αντίθετα η λεγόμενη σοβαρή έχει να δείξει κακές συνθέσεις. Παντού σε όλα τα είδη της μουσικής βρίσκουμε καλές και κακές συνθέσεις Αυτός είναι ο μόνος τρόπος χωρισμού της μουσικής, μονάχα έτσι θα είμαστε δίκαιοι απέναντι στον πλούτο και την ποικιλία της μουσικής.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι, η μονομέρεια δεν οδηγεί πουθενά. Πρέπει να παρακολουθήσουμε και να αγκαλιάσουμε όλα τα είδη της μουσικής. Η μουσική είναι δεμένη με τις πιο ποικίλες καταστάσεις της ζωής και για κάθε μία από αυτές, δημιούργησε τα ανάλογα μουσικά εκφραστικά μέσα.

'Όλα έχουν δικαίωμα ύπαρξης και το καθένα από αυτά εκπληρώνει ένα συγκεκριμένο σκοπό. Αν τον εκπληρώσει καλά, αποκτά αξία και μπορεί να συγκαταλέγεται στον απέραντο κόσμο της μουσικής. 

Βέβαια είναι απαραίτητο να τονίσουμε (και είναι αποδεδειγμένο), πως οι οπαδοί της σοβαρής μουσικής δείχνουν μεγαλύτερη κατανόηση για το ρόλο της ελαφράς μουσικής και των άλλων ειδών της μουσικής. Αυτό συμβαίνει διότι ο κόσμος της σοβαρής μουσικής είναι πιο σύνθετος και απαιτεί ορισμένες γνώσεις και επεξηγήσεις, οπότε οτιδήποτε άλλο μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητό.

Όμως, η άλλη πλευρά (που ακούει άλλα είδη μουσικής) κάνει μικρές προσπάθειες να κατανοήσει τα υπόλοιπα είδη μουσικής. Έτσι, είναι κολλημένη μόνο στο δικό της ακουστικό είδος.

Όπως στη ζωή έτσι και στην τέχνη, το χειρότερο πράγμα είναι η μονόπλευρη αντίληψη.

 

Σημειώσεις δικές μου και μικρά αποσπάσματα από το βιβλίο "ο κόσμος της μουσικής" του Τζωρτζ Πίλκα

Δεν υπάρχουν σχόλια: