Η μουσική είναι μία
Πάντως όλες αυτές οι υποδιαιρέσεις εξυπηρετούν τον εξωτερικό προσανατολισμό, υπογραμμίζουν το ρόλο της μουσικής ή τον τρόπο της δημιουργίας της, τον χαρακτήρα ή τη μορφή, όμως ποτέ το βασικό, την ποιότητα.
Είναι ανάγκη να κάνουμε μία άλλη υποδιαίρεση, το χωρισμό σε καλή και κακή μουσική.
Αντιλαμβανόμαστε εύκολα ότι πολλές φορές αυτή που λέγεται ελαφρά μουσική έχει να παρουσιάσει ωραίες συνθέσεις ενώ αντίθετα η λεγόμενη σοβαρή έχει να δείξει κακές συνθέσεις. Παντού σε όλα τα είδη της μουσικής βρίσκουμε καλές και κακές συνθέσεις Αυτός είναι ο μόνος τρόπος χωρισμού της μουσικής, μονάχα έτσι θα είμαστε δίκαιοι απέναντι στον πλούτο και την ποικιλία της μουσικής.
Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι, η μονομέρεια δεν οδηγεί πουθενά. Πρέπει να παρακολουθήσουμε και να αγκαλιάσουμε όλα τα είδη της μουσικής. Η μουσική είναι δεμένη με τις πιο ποικίλες καταστάσεις της ζωής και για κάθε μία από αυτές, δημιούργησε τα ανάλογα μουσικά εκφραστικά μέσα.
'Όλα έχουν δικαίωμα ύπαρξης και το καθένα από αυτά εκπληρώνει ένα συγκεκριμένο σκοπό. Αν τον εκπληρώσει καλά, αποκτά αξία και μπορεί να συγκαταλέγεται στον απέραντο κόσμο της μουσικής.
Βέβαια είναι απαραίτητο να τονίσουμε (και είναι αποδεδειγμένο), πως οι οπαδοί της σοβαρής μουσικής δείχνουν μεγαλύτερη κατανόηση για το ρόλο της ελαφράς μουσικής και των άλλων ειδών της μουσικής. Αυτό συμβαίνει διότι ο κόσμος της σοβαρής μουσικής είναι πιο σύνθετος και απαιτεί ορισμένες γνώσεις και επεξηγήσεις, οπότε οτιδήποτε άλλο μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητό.
Όμως, η άλλη πλευρά (που ακούει άλλα είδη μουσικής) κάνει μικρές προσπάθειες να κατανοήσει τα υπόλοιπα είδη μουσικής. Έτσι, είναι κολλημένη μόνο στο δικό της ακουστικό είδος.
Όπως στη ζωή έτσι και στην τέχνη, το χειρότερο πράγμα είναι η μονόπλευρη αντίληψη.
Σημειώσεις δικές μου και μικρά αποσπάσματα από το βιβλίο "ο κόσμος της μουσικής" του Τζωρτζ Πίλκα
Τα αρχαιότερα στάδια της ιστορίας της μουσικής ανήκουν στον πολιτισμό της αρχαίας Ανατολής. Συστηματικές μελέτες απέδειξαν πως σε αυτή την περιοχή από τα πρώτα ιστορικά χρόνια ίσαμε το 3.οοο π.χ, άνθισε ο μουσικός πολιτισμός σ’αφάνταστο βαθμό. Στην εκτεταμένη περιοχή της αρχαίας Ανατολής (Κίνα, Ινδία, Μεσοποταμία, Αίγυπτος κτλ) μπήκαν οι βάσεις της μουσικής που αργότερα αναπτύχθηκαν στην κλασσική αρχαιότητα. Η αρχαία ελληνική μουσική αποτελεί ιδιαίτερο στάδιο εξέλιξης. Το στάδιο αυτό λέγεται «αρχαία μουσική» και παρουσιάζει πολλά καινούργια στοιχεία. Στους πολιτισμούς της Ανατολής η μουσική είχε τελετουργικό χαρακτήρα ενώ στην αρχαία Ελλάδα η μουσική έγινε ελεύθερη τέχνη. Περνάει μέσα στο θέατρο, την ιδιωτική ζωή και γίνεται αντικείμενο δημόσιας άμιλλας των ανθρώπων. Η αρχαία ελληνική μουσική ήταν πλούσια σε ρυθμό και ήθος.
Η ελληνική σημειογραφία χρησιμοποιούσε για την απόδοση των φθόγγων γράμματα του αλφαβήτου άλλοτε όρθια κι άλλοτε πλάγια ή ανάποδα. Άλλη για την ενόργανη μουσική (ή κρούση) και άλλη για τη φωνητική (ή λέξη). Η μουσική τους είναι μονόφωνη και ουσιαστικά φωνητική. Υποτάσσεται απόλυτα στην ποίηση και πρώτο της μέλημα είναι να εξάρει τον ποιητικό λόγο, υπογραμμίζοντας τους μελωδικούς και ρυθμικούς τονισμούς που προσφέρονται απ’ την ίδια τη γλώσσα. Ο ρυθμός του στίχου κανονίζει το ρυθμό της μελωδίας. Έτσι από τα ποιητικά μέτρα γεννιούνται τα μουσικά.
Οι Έλληνες χρησιμοποιούν διατονικές κλίμακες με διαστήματα μικρότερα του ημιτονίου. Οι σκάλες τους είναι κατιούσες και από κάθε νότα σχηματιζόταν καινούργιος τρόπος σκάλας: Δώριος, Φρύγιος, Λύδιος, Μιξολύδιος, Υποδώριος, Υποφρύγιος κτλ με διαφορετική σχέση τόνων – ημιτονίων ο καθένας.
Στην αρχαία Ελλάδα όλες οι τέχνες ονομάζονταν μουσική, από τις εννέα μούσες, που κάθε μία αντιπροσώπευε μία τέχνη.
Από τη μουσική των αρχαίων Ελλήνων σώζονται συνολικά εννέα συνθέσεις όπου είναι οι πιο παλιές συνθέσεις που έχουν διασωθεί. Πάνω σε αυτές τις βάσεις στηρίχτηκαν οι μετέπειτα μουσουργοί για να φέρουν τη μουσική δημιουργία στο πλούσιο επίπεδο που γνωρίζουμε σήμερα.
Πηγές: ο κόσμος της μουσικής – Τζωρτζ Πιλκα/ιστορία της μουσικής Καρλ Νεφ

Από πολλές μελέτες μπορούμε να τοποθετήσουμε την πρωτόγονη
μουσική στη σωστή της θέση. Μέσα στη μουσική όλου του ανθρώπινου γένους και την
παλιά και την πρόσφατη, λίγες ουσιαστικές διαφορές βρήκαμε ανάμεσα στην
πρωτόγονη μουσική και στα άλλα είδη - τη λαϊκή, την Ανατολική και την έντεχνη
Δυτική μουσική. Οι διαφορές των υφών που υφίστανται είναι περισσότερο ποσοτικές
παρά ποιοτικές. Η περισσότερη πρωτόγονη είναι
μονοφωνική ενώ η έντεχνη Δυτική μουσική είναι πρωταρχικά αρμονική, οι φόρμες της
πρωτόγονης μουσικής φαίνεται να είναι πολύ μικρότερες από τις περισσότερες
έντεχνες κοκ. Κάθε μεγάλο σώμα από έντεχνα ύφη με χτυπητές ομοιότητες σχετίζεται
με ένα ή με περισσότερα πρωτόγονα ύφη. Έτσι, μπορούμε σε χοντρές γραμμές να διαγράψουμε
μερικές ευκολονόητες μουσικές περιφέρειες στον κόσμο κάπως έτσι:
Ο κόσμος διαιρείται πάνω-κάτω σε τρεις μουσικές περιφέρειες.
Στην περίμετρο της κάθε περιφέρειας βρίσκονται τα πρωτόγονα ύφη, που ανήκουν σε
ανεξέλικτους πληθυσμούς, οπού κατοικούν σε μεγάλες γεωγραφικές εκτάσεις.
Η πρώτη περιφέρεια αποτελείται από την Ευρώπη και τη νέγρικη Αφρική. Η μουσική των περιοχών αυτών αλληλοσχετίζεται δυνάμει των ισομετρικών υλικών, των διατονικών κλιμάκων και της πολυφωνίας που βασίζεται στις παράλληλες τρίτες, τέταρτες και πέμπτες.
Η δεύτερη περιφέρεια επεκτείνεται σε μία λωρίδα γης από τη
Βόρεια Αφρική, περιλαμβάνει ολόκληρο τον ισλαμικό κόσμο, την Ινδία και την
Ινδονησία και φτάνει ως την Ωκεανία. Η χρήση μικρών διαστημάτων στις κλίμακες, στις
μελωδίες και στην πολυφωνία, είναι το βασικό χαρακτηριστικό της.
Η Τρίτη και μεγαλύτερη περιφέρεια είναι εκείνη που κατά κύριο λόγο κατοικείται από Μογγολοειδείς. Περιέχει τους Ινδιάνους της Αμερικής, τους προηγούμενους πολιτισμούς της Άπω Ανατολής, τις φυλές της ανατολικής και βόρειας Σιβηρίας ακόμα και την Ευρωπαϊκή Ρωσία με τις φινο-ουγγρικές φυλές. Εδώ χαρακτηριστική είναι η χρήση μεγάλων βημάτων στις πεντατονικές και σ τις τετρατονικές κλίμακες.
Αυτές οι τρεις ενότητες, μέσα στις οποίες βρίσκουμε μεγάλες διαφορές, μπορεί να είχαν απόμακρες ιστορικές σχέσεις, ή μπορεί να εξελίχτηκαν έτσι, σε μια εποχή σχετικά πρόσφατη, κατά πολύ κάτω από την επίδραση της έντεχνης μουσικής…

Ελληνικοί Εθνικοί Χοροί
Ο αρχαίοι Έλληνες καλλιέργησαν το χορό από τα μυθολογικά χρόνια.. Η ομηρική εποχή βρίσκει το χορό σε μεγάλη άνοδο και η κλασική τον ανεβάζει στο αποκορύφωμα της τελειότητας.
Οι Ελληνικοί χοροί είναι αρκετοί αλλά ας αναφέρουμε του σπουδαιότερους:

Καλαματιανός: Χορεύεται σε όλη την Ελλάδα σε ρυθμό 7/8. Ανήκει στο γένος των συρτών και αποτελείται από 12 βήματα. Η πρώτη κίνηση 1/8 έχει μεγαλύτερη διάρκεια από τις δύο επόμενες κινήσεις.
Τσάμικος: Ο κατεξοχήν ανδροπρεπής ελληνικός χορός. Έχει ρυθμό 3/4 και αποτελείται από 16 βήματα.
Τσακώνικος: Χορός Τσακωνιάς (Κυνουρίας). Χορεύεται σε ρυθμό 5/4 και αποτελείται από δύο στροφές. Η πρώτη περιλαμβάνει 4 βήματα και μία παύση, η δεύτερη περιλαμβάνεις 5 βήματα.
Σουφλιώτικος: Είναι ο θρακικός χορός, χορεύεται σε ρυθμό 2/4 και αποτελείται απο 6 βήματα.
Ηπειρωτικός χορός: Αποτελείται από 12 βήματα και ο ρυθμός ποικίλει.
Κερκυραϊκός: Ο χορός αποτελείται από 12 βήματα σε ρυθμό 2/4.
Πεντοζάλης: Είναι ο κυριότερος πηδηχτός χορός της Κρήτης σε ρυθμό 2/4. Ο χορός αποτελείται από 8 βήματα.
Καπουτζήδων: Μακεδονικός χορός σε ρυθμό 2/4. Ο χορός αποτελείται από δύο στροφές.
Κυπριακός: Αντικριστός χορός της Κύπρου που χορεύεται σε ρυθμό 7/8 και αποτελείται από 9 βήματα.
πηγή: μουσική γυμνασίου ΟΕΔΒ
Η ιστορία της μουσικής χωρίζεται σε έξι εποχές:
1. Εποχή μονοφωνίας ως τον 9ο αιώνα μ.χ
2. Εποχή πολυφωνίας. Από τον 9ο αιώνα ως το 1600 μ.χ
3. Εποχή της αναγεννήσεως. Από το 1600 ως το 1750
4. Κλασική εποχή. Από το 1750 ως το 1827
5. Ρομαντική εποχή. Από το 1827 ως το 1900
6. Σύγχρονη εποχή. Από το 1900 ως και σήμερα
Μαθηματικά και Μουσική Αρμονία
Δημοτικό Τραγούδι

δημοτικής ποιήσεως και μουσικής. Τα ελληνικά τραγούδια ήταν από την αρχαιότητα ποικίλα και δείγματά τους σώζονται απ'όλες τις εποχές.
Με το δημοτικό τραγούδι ο λαός εκδήλωνε τα συναισθήματά τους στις διάφορες περιστάσεις του βίου του, όπως π.χ στο γάμο, στο χωρισμό, στο θάνατο, στη διασκέδαση, στην εργασία του κτλ. Προέρχονται απ'όλα τα διαμερίσματα του του ελληνικού χώρου όπως π.χ την Κύπρο, την Κρήτη, την Ήπειρο, τον Πόντο κτλ. Με το νανούρισμα έρχεται ο άνθρωπος στον κόσμο και με το μοιρολόι φεύγει. Τον συνοδεύει δηλαδή σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής του σαν αχώριστος σύντροφος. Ακόμα και τραγούδια ξεσηκωτικά έφερναν την επανάσταση και την επιθυμία της λευτεριάς.
Τα δημοτικά μας τραγούδια ως ακριτικά, πατριωτικά, ύμνοι στην αγάπη, νανουρίσματα, μοιρολόγια, γνωμικά, ρυθμός στον εργατικό μόχθο κτλ, όλα έχουν το δικό τους μοτίβο, τη δική τους σύνθεση και το κάθε ένα αντιπροσωπεύει και μια γωνιά της χώρας μας όπως Ρουμελιώτικα, Θεσσαλικά, Μακεδονικά, Νησιώτικα κ.α.
Το 1825. ο Γάλλος Φωριέλ έκανε το πρώτο βήμα για την ταξινόμηση των δημοτικών μας τραγουδιών γιατί αναγνώρισε τη μεγάλη αξία τους Το 1914 ο Νικόλας Πολίτης αποδεικνύει με τη συλλογή του τι αξίζει το δημοτικό τραγούδι και μας διδάσκει να το προστατεύσουμε και να το προλάβουμε.
Ο μουσουργός Μανόλης Καλομοίρης πήρε τα δημοτικά τραγούδια και τα ενορχήστρωσε και έτσι μέχρι και σήμερα, παίζονται από τις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου.
πηγή: μουσική β γυμνασίου οεδβ
Ars Nova - Μαντριγκάλ

Τον 14ο αιώνα, γύρω στα 1330-1340, εμφανίζεται μια νέα τέχνη, η ars nova. Πρώτος ο Φίλιππος ντε Βιτρύ, επίσκοπος του Μω, ονομάζει έτσι σε ένα από τα έργα του, τη μουσική της εποχής του...
Περισσότερο ακόμα κι απο τα έργα των Γάλλων συνθετών, οι συνθέσεις των Φλωρεντινών την εποχή αυτής μα δίνουν την αίσθηση πραγματικών έργων τέχνης.
Οι σκληρές παράλληλες όγδοες και πέμπτες έχουν λείψει, οι τρίτες και έκτες παράλληλες έχουν καθιερωθεί πια οριστικά και σιγά σιγά επικρατεί ένα σύστημα αρμονίας που και σήμερα ακόμα μπορούμε να δεχτούμε. Παράλληλα η πλούσια μελωδική γραμμή μαρτυρεί το ιδιαίτερο χάρισμα των Ιταλών για το τραγούδι.
Όπως ξέρουμε από τα λογοτεχνικά και ζωγραφικά έργα της εποχής εκείνης, η ενόργανη μουσική καλλιεργήθηκε από τότε με ιδιαίτερο ζήλο. Επίσης, ξέρουμε ότι οι συνθέσεις της Ιταλικής ars nova δεν ήταν γραμμένες μόνο για τραγούδι αλλά και για διάφορα όργανα. Από την ανάλυση των οργάνων φαίνεται ότι άλλα ήταν μόνο για όργανα και άλλα για όργανα και φωνή. Στην περίπτωση αυτή τα όργανα είχαν σκοπό να δώσουν ένταση στις διάφορες φωνές συνοδεύοντάς τις από την αρχή ως το τέλος.
Δίπλα στις παλιές πολυφωνικές μορφές του μοτέτου και του ροντό, οι Φλωρεντινοί δημιούργησαν άλλες τρεις καινούργιες: το μαντριγκάλ, τη μπαλάντα και την κάτσια. Οι δύο πρώτες προέρχονται από την ποίηση των τρουβαδούρων ενώ η κάτσια είναι κάτι νέο.
Το μαντριγκάλ ήταν αρχικά ένα απλό ποιμενικό τραγούδι που με τον καιρό πήρε τη μορφή του ειδυλλίου ενώ συχνά αγκαλιάζει κι άλλα θέματα. Αυτό που το χαρακτηρίζει είναι το σύντομο, σφιχτοδεμένο του ύφος, αποτελείται από 6 ως 13 στίχους που συνδέονται μεταξύ τους με δύο ή τρεις ρίμες.
Η μπαλλάντα - αρχικά χορευτικό τραγούδι- αποτελείται από τρεις στροφές (couplets) με μόνιμη επωδό.
Η κάτσια (caccia - κυνήγι) είναι ένα κυνηγετικό τραγούδι με περιγραφικό χαρακτήρα. Σίγουρα ο χαρούμενος αντίλαλος από τα κόρνα και τις φωνές των κυνηγών γέννησε την ιδέα της μουσικής αυτή μορφής που βασίζεται στον κανόνα. Στην κάτσια, δύο φωνές απαντούν η μιά στην άλλη με κανόνα ενώ μια τρίτη φωνή αποτελεί το μπάσσο.

Προς το τέλος του 16ου αιώνα και στην αρχή του 17ου, το ιταλικό μαντριγκάλ παίρνει με τη χρήση του χρωματικού στοιχείου μια καινούργια ώθηση. Από αντίδραση προς την συντηρητικότητα του παλιού διατονικού στυλ, αρχίζει η μεγάλη ζύμωση απ'όπου θα βγει ένα καινούργιο σύστημα αρμονίας και θα γεννηθεί η όπερα και το ορατόριο. Εμπνευσμένοι αναζητητές, εξερευνητές της "νέας γης" που προσθέτουν καινούργια εκφραστικά μέσα σ'εκείνα που είχαν χρησιμοποιήσει στα μαντριγκάλ είναι ο Κυπριανός ντε Ρόρε, o Τζεζουάλντο ντι Βενόζα, ο Οράτιος Βέκκι και ο Κλαύδιος Μοντεβέρντι.
Deus, Deus Meus
Francesco Landini
Guillaume Machaut
Music of the Trecento by Jacopo da Bologna - 432 Hz.
Stabat Mater | Scarlatti
Miserere - Allegri
Italian Madrigal around 1600: Luca Marenzio
Ars Nova—14th Century
Ο Οράτιος Βέκκι, συνθέτης του δραματικού μαντριγκάλ L'Aamfiparnasso, μπορεί να θεωρηθεί ένας από τους προδρόμους του σύγχρονου λυρικού δράματος. Το κείμενο όπου το κωμικό εναλλάσσεται με τον ερωτικό καημό, ο Βέκκι το επεξεργάζεται μουσικά όπως στη μορφή του μαντριγκάλ, οι αποκρίσεις δηλαδή των διαφόρων προσώπων τραγουδιώνται όλες πολυφωνικά.
Η εποχή αυτή αναζητούσε κάτι καινούργιο. Από την αναζήτηση και την προσπάθεια για τη δημιουργία μας μορφής που ν'αποτελεί ένα ενιαίο σύνολο κι όχι πια μια σειρά από ξεχωριστά μικρά κομμάτια, γεννιέται το μουσικό δράμα, η όπερα. ...
Ισοκράτης
Ο ισοκράτης είναι γνωστό πως σχηματίζεται άπω μια νότα (ή και περισσότερες ) που κρατείται - συνήθως στο μπάσο - για ένα χρονικό διάστημα, ενώ οι αρμονίες στο μεταξύ αλλάζουν. Πρωταρχικός όρος για τη χρήση του ισοκράτη για τους κλασσικούς θεωρητικούς: η νότα που κρατείται πρέπει να ανήκει ως κύριος αρμονικός φθόγγος στη συγχορδία απ'την οποία ξεκινάει καθώς και σε κείνη στην οποία τελειώνει, τουλάχιστο το δεύτερο είναι απαραίτητο. Ο ισοκράτης μπορεί να αποτελείται από μια ή δυό κρατημένες νότες (ή ολόκληρη συγχορδία στους νεώτερους συνθέτες) ή από μιά μικρή μελωδική μορφή.
πηγή: Αρμονία της Σύγχρονής Μουσικής του Σόλων Μιχαηλίδη
Η δημιουργική και η ερμηνευτική στάση
μικρό απόσπασμα...
Το συναίσθημα βαθιάς ικανοποίησης που μας γεννά μιά άνετη αβίαστη εκτέλεση είναι ο κλασικός τρόπος προσέγγισης και αναπαραγωγής της μουσικής.
Το αβίαστο τραγούδι, το αβίαστο παίξιμο είμαι μιά από τις μεγαλύτερες χαρές στην ακρόαση της μουσικής. Δηλώνει ένα μέτρο διανοητικής σιγουριάς κι ένα βαθμό τεχνικής βεβαιότητας που είναι δύσκολο να συμπέσουν και να συναντηθούν σε συνδυασμό στο ίδιο άτομο. Αυτή η αίσθηση της άνετης και αβίαστης τεχνικής που εξυπηρετεί πλήρως τους εκφραστικούς στόχους, είναι από τα πιο γοητευτικά πράγματα στην εκτέλεση, είναι όμως και κάτι το ιδιαίτερα δύσκολο που πρέπει να το κατακτήσει ο εκτελεστής. Και δεν πρόκειται για κάτι που αφορά μόνο τους διανοούμενους, γιατί ορισμένοι εκτελεστές της λαϊκής μουσικής εμφανίζουν ακριβώς την ίδια άνεση και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό απ'όσο οι καλλιτέχνες των συναυλιών. Εδώ πρόκειται για μία ικανότητα που αν δεν την έχεις δεν μπορείς να ξεγελάσεις τους άλλους.
Η ικανότητα αυτή της αβίαστης εκτέλεσης πρέπει να αντανακλά μιά πραγματικά εσωτερική άνεση που είναι δύσκολο να την έχεις στις συνθήκες της δημόσια εμφάνισης, που από μόνη της προκαλεί μιά ένταση στο μουσικό. Όμως οι μεγάλοι ερμηνευτές την έχουν αυτή την ικανότητα.
πηγή: 'Ααρων Κόπλαντ - Μουσική και Φαντασία
"εν αρχή ην ο ρυθμός" Χανς Φον Μπυλωβ
Είναι ο ρυθμός που κάνει τους ανθρώπους να βηματίζουν όταν η μπάντα παιανίζει, να κτυπούν τα πόδια ή να κουνούν τα χέρια. Το τικ-τακ του ρολογιού ή η οποιαδήποτε σειρά κτύπων που ακούμε, υπαγορεύουν αυτόματα ένα ρυθμικό πρότυπο. Ακούμε τους ήχους ως ένα περιοδικό παλμό ισχυρών και ασθενών δονήσεων. Με άλλα λόγια, οργανώνουμε την αντίληψη μας για το χρόνο μέσω ρυθμού. Οι αρχαίοι πίστευαν ότι ο ρυθμός είναι, στην καθολικότητα του, η διευθύνουσα αρχή του σύμπαντος. Βέβαια, μπορεί να γίνει αντιληπτός σε όλες τις τέχνες. Οι συμμετρικές αναλογίες στην αρχιτεκτονική, οι ισορροπημένοι συνδιασμοί στη ζωγραφική και τη γλυπτική, οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις στο χορό, η περιοδική μετρική στην ποίηση, φανερώνουν στη σφαίρα καθεμίας απο τις τέχνες, τη βαθιά ριζωμένη ανάγκη της ρυθμικής διάταξης. Όμως είναι στη μουσική, την τέχνη της ιδεατής κίνησης, όπου ο ρυθμός βρίσκει την πλουσιότερη έκφρασή του.
πηγή: η απόλαυση της μουσικής Joseph Machlis
Μ.Ασία
Τα τραγούδια της Μ.Ασίας έχουν άμεση σχέση με τα τραγούδια των νησιών του Αιγαίου και ιδιαίτερα στην Ιωνία ταυτίζονται: αντικρυστοί των εννέα χρόνων (ζεϊμπέκικοι, αττάλικοι και καρσιλαμάδες) συρτοί και μπάλλοι, μανέδες, νυκτωδίες και καθιστικά τραγούδια αργά αλλά έρρυθμα, αποτελούν το κύριο ρεπερτόριο της περιοχής.
Στα καππαδοκικά τραγούδια όπου κυρίως επικρατεί ο τετράχρονος ρυθμός αλλά και οι εννιά χρόνοι τύπου καρσιλαμά καθώς και οι διπλοί τρίσημοι πόδες (3+3) σε τραγούδια χορευτικά, παρατηρείται και το ιδιαίτερα ενδιαφέρον φαινόμενο τραγουδιών εορταστικών που ψάλλονταν και χορεύονταν σε συγκεκριμένες θρησκευτικές πανηγύρεις όπως το τραγούδι του αγίου Βασιλείου των Εισοδίων και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, του Μέγα Πάσχα και του Αντίπασχα, του αγίου Κωνσταντίνου, του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου κ.α. Το κύριο μελωδικό όργανο είναι το βιολί.
Στην ποντιακή μουσική και τα τραγούδια που διατηρούν την ικμάδα τους ανάμεσα στους ποντιακούς πληθυσμούς που προσέφυγαν και εγκαταστάθηκαν στο ελληνικό κράτος, υπάρχουν σοιχεία που τους προσδίδουν ιδιοτυπία (όπως το αρχαιοπρεπές γλωσσικό τους ιδίωμα, το κύριο μελωδικό τους όργανο η ποντιακή λύρα - κεμεντζές, η ρυθμική τους ποικιλία και ιδιομορφία) και που διαμορφώθηκαν μέσα στην τοπική παράδοση ενός εξαιρετικά ακμαίου πολιτισμικά, μεσαιωνικού και νεότερου ελληνισμού των νοτιοανατολικών ακτών του Εύξεινου Πόντου. Υπάρχουν βέβαια και πολλά κοινά γνωρίσματα με τα τραγούδια της θαλασσινής Ελλάδας τόσο στο στίχο (15σύλλαβοι ανομοιοκατάληκτοι, αυτοσχέδια ομοιοκατάληκτα δίστιχα) όσο και στη μελωδία (ημιτόνια) αλλά και στα είδη των οργάνων (ο άσκαυλος ποιμενικό όργανο που παιζόταν στην ενδοχώρα και η λύρα που παιζόταν στις περιοχές κοντά στη θάλασσα).
Διαφοροποιημένη ήταν η μουσική παράδοση του δυτικού πόντου όπου τα τραγούδια και τα όργανα ήταν ίδια με της Πόλης και των λιμανιών του Αιγαίου.
πηγή:η μουσική μέσα απο την ιστορία της β τεύχος ΟΕΔΒ
Μορφολογία
Είναι ο επιστημονικός κλάδος της μουσικής που ασχολείται με τις διάφορες συνθέσεις και εξετάζει τα στοιχεία από τα οποία αποτελείται ένα μουσικό κομμάτι. Αυτά τα στοιχεία μας δίνουν τη μορφή
(φόρμα) των διάφορων συνθέσεων, οι κυριότερες από τις οποίες είναι:
Σονάτα
είναι η μουσική σύνθεση για ένα ή περισσότερα μουσικά όργανα και αποτελείται απο τρία ή τέσσερα μέρη διαφορετικής ρυθμικής αγωγής. Η Σονάτα αντικατάστησε τα πολυφωνικά τεμάχια του 16ου αιώνα. Ο Μπετόβεν δίνει την οριστική μορφή της Σονάτας. Τα μέρη της Σονάτας είναι: Allegro, andante, minuetto ή scherzo, Allegro ή molto-allegro ή presto.
Πρελούδιο
Είδος εισαγωγής, είδος προλόγου, συνήθως σύντομο που προηγείται των χορών της Σουίτας. Αργότερα πήρε ευρύτερη σημασία και συχνά υπονοεί τον πρόλογο ενός λυρικοθεατρικού έργου ή μελοδράματος.
Φούγκα
Πολυφωνική αντιστικτική σύνθεση τεχνικού και εγκεφαλικού περιεχομένου. Στη Φούγκα υπάρχει ένα θέμα που το παρουσιάζει μια φωνή και έπειτα το μιμούνται άλλες φωνές με ορισμένους κανόνες και συνδυασμούς μέχρι το τέλος. Τα κυριότερα μέρη είναι: το θέμα, η απάντηση, το αντίθεμα, τα επεισόδια, η περίληψη του θέματος (stetto) και η ουρά ή κατάληξη (coda). Η Φούγκα είναι η τελειότερη μορφή της Αντιστίξεως και έφτασε σε μεγάλη ανάπτυξη με τους Μπάχ και Χάιντελ.
Ουβερτούρα
Είναι η σύνθεση για ενόργανη μουσική η οποία χρησιμεύει σαν εισαγωγή σε ένα μουσικό έργο ή σαν εισαγωγή στο άνοιγμα της σκηνής και κυρίως στην Όπερα και στο Ορατόριο.
Συμφωνία
Είναι μουσική σύνθεση για ορχήστρα από πολλούς εκτελεστές και όργανα με διάφορες ποικιλίες. Η συμφωνία εμφανίστηκε πρώτα στην Ιταλία αλλά αναπτύχθηκε στη Βιέννη με τους συνθέτες Χάυδν, Μότσαρτ και Μπετόβεν. Αποτελείται από 4 μέρη: Allegro, Andante, Finale, Rondo.
Κοντσέρτο
'Έργο για φόρμα σονάτας σε τρία μέρη, για ένα όργανο και ορχήστρα όπου πολλές φορές ο συνθέτης προσπαθεί να επιδείξει την τεχνική ικανότητα του εκτελεστή δηλ του σολίστ. Τα μέρη είναι ALLEGRO, ANDANTE, ALLEGRO. Κοντσέρτο Γκρόσσι - Είναι μουσικές συνθέσεις εκτελούμενες από ορχήστρα εγχόρδων στην αρχή. Αργότερα προστέθηκαν και μερικά πνευστά.
Συμφωνικό ποίημα
Είναι έργο με ελεύθερη μορφή. Στο συμφωνικό ποίημα ο συνθέτης περιγράφει με τη μουσική του μια υπόθεση ή ένα ποιητικό κείμενο.
Ορατόριο
Η λέξη προέρχεται από το λατινικό Oratorium που σημαίνει προσευχητάριο, τόπος προσευχής. Εμφανίζεται παράλληλα με το μελόδραμα και πρόδρομος αυτού είναι τα αρχαία μυστήρια. Έχουν όμως την εξής διαφορά με το μελόδραμα: το μελόδραμα είναι ένα μουσικό δραματικό έργο που παίζεται στο θέατρο με σκηνικά κτλ, ενώ το Ορατόριο δεν παίζεται στο θέατρο αλλά σε αίθουσες συναυλιών και στους ναούς. Είναι ένα μουσικό δράμα με βιβλική υπόθεση, άλλοτε με θρησκευτική και άλλοτε κοσμική. Είναι έργο χορωδιακό στο οποίο λαμβάνουν μέρος δυο ή περισσότεροι σολίστ με τη συνοδεία ορχήστρας.
Όπερα
Είναι δράμα όπου η μουσική αποτελεί κύριο στοιχείο με δική του ενότητα. Η όπερα εμφανίζεται προς το τέλος του 16ου και τις αρχές του 17ου αιώνα στη Φλωρεντία απο έναν όμιλο Φλωρεντινών φίλων της αρχαιότητας.Σκοπός τους ήταν η αναβίωση της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας... Τα στοιχεία τη όπερας είναι: Άρια (τραγούδι), το ρετσιτατίβο (απαγγελία, ομιλία τραγουδιστή), τα χορωδιακά μέρη (κόρο), τα ορχηστρικά μέρη, τα ενδιάμεσα (μπαλέτο κτλ). Πριν απο το άνοιγμα της αυλαίας συνήθως ακούγεται η "εισαγωγή", ένα ορχηστρικό κομμάτι που περιλαμβάνει βασικά μουσικά θέματα του έργου ή είναι ανεξάρτητο και έχει σκοπό να δημιουργήσει το κατάλληλο ψυχολογικό κλίμα στον ακροατή για την παρακολούθηση του έργου. Η σκηνοθεσία είναι απαραίτητη και σημαντική διότι δίνει μεγαλοπρέπεια και φαντασμαγορία. Το λογοτεχνικό κείμενο της όπερας λέγεται λιμπρέτο.
Η όπερα με κωμικό χαρακτήρα λέγεται "όπερα μπούφα".
Οπερέττα
Γεννήθηκε από την Όπερα και είναι ελαφρό θεατρικό είδος. Περιλαμβάνει εναλλάξ άσματα και πεζό λόγο και τελειώνει συνήθως με την παρωδία ή τη σάτιρα.
ΙΝΤΕΡΜΕΤΖΟ
Κομμάτι για οργανική μουσική που παίζεται από την ορχήστρα στα ενδιάμεσα των πράξεων ενός μελοδραματικού έργου συνήθως.
ΠΟΤ-ΠΟΥΡΙ
Είναι μέρη απο διάφορες μουσικές συνθέσεις.
ΡΑΨΩΔΙΑ
Ελεύθερη σύνθεση με θεματικό υλικό από δημοτικά τραγούδια ή χορούς. Ο τύπος της ραψωδίας καθιερώθηκε κυρίως απο τον Λίστ ο οποίος στις ραψωδίες του περιέλαβε Ουγγρικά ηρωικά θέματα.
ΣΟΥΪΤΑ
Σειρά από μουσικά κομμάτια που αποτελούν διαδοχή διαφόρων χορών (Αλεμάντ, Γκαβόττα, Σαραμπάντα, Κουράντ) με ρυθμική αγωγή που εναλλάσσεται. Την αργή ακολουθεί γρήγορη και αντίθετα. Το πρώτο μέρος, το εισαγωγικό, είναι συνήθως ελεύθερο.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Εκκλησιαστική ακολουθία. Στη Δυτική Καθολική Εκκλησία η λειτουργία περιλαμβάνει:
KYRIE Κύριε
GLORIA δόξα
CREDO πιστεύω
BENEDICTUS ευλογημένος
AGNUS DEI αμνός του Θεού
Η λειτουργία των διαμαρτυρομένων δε διαφέρει απο τις καθολικές με τη διαφορά ότι αυτή ψάλλεται σε κάθε γλώσσα του λαού.
Πάθος
Είναι ένα είδος μουσικής, τύπου ορατορίου, βασισμένο στα πάθη του Χριστού, στα τέσσερα ευαγγέλια. Στην αρχή δημιουργήθηκε στην Καθολική Εκκλησία με τον τύπο αντιφωνικού διαλόγου. Οι μουσικοί διάλογοι γίνονται στα εωθινά αναγνώσματα της Μεγάλης εβδομάδας και ψάλλονταν απο τόσα πρόσωπα όσα ήταν τα πρόσωπα στο Ευαγγέλιο. Έτσι γεννήθηκε"το δράμα του πάθους" για την βδομάδα των παθών και το "δράμα των Χριστουγέννων" για την ομώνυμη γιορτή, και έτσι δημιουργήθηκαν τα μυστήρια.
Εμβατήριο
Τραγούδι με ρυθμό γυμναστικού βήματος.
Μπαλάντα
ballare=χορεύω
Είδος χορευτικό στην αρχή. Κατόπιν πήρε τη σημασία ενός έργου βασιζόμενου σε θρύλο είτε για τραγούδι είτε για όργανο κυρίως.
Μυστήρια
Καλούνται έτσι στο μεσαίωνα τα λειτουργικά δράματα που παίζονταν στα προαύλια των ναών και αργότερα στους δρόμους. Η μουσική λαμβανόταν κυρίως απο τα δημοτικά άσματα.
Ρέκβιεμ
Είναι η νεκρώσιμη και επιμνημόσυνη ακολουθία των Καθολικών απο την αρχική λέξη REQUIEM AETERNAM DONA EIS DOMINE
Duetto
ή διωδία είναι μουσική μελωδία για δύο φωνές ή για δύο όργανα ή μια φωνή και ένα όργανο.
Τρίο
Μουσική σύνθεση για τρία όργανα και ιδιαίτερα για πιάνο, βιολί και βιολοντσέλο.
Quartetto
Σύνθεση γραμμένη για τέσσερα όργανα ή για τέσσερις φωνές ή για ομάδα τεσσάρων καλλιτεχνών. Αποτελείται απο το πρώτο και δεύτερο βιολί, βιόλα και βιολοντσέλο. Υπάρχουν και κουαρτέτα με έγχορδα και πιάνο και κουαρτέτα απο έναν πλαγίαυλο και τρία έγχορδα κτλ.
Finale
Λέγεται το τέλος μίας σύνθεσης και έχει χαρακτήρα μάλλον εύθυμο και ζωηρό. Ακόμα και χαρακτήρα εκφραστικό και παθητικό π.χ παθητική συμφωνία του Τσαϊκόφσκυ.
πηγή: η μουσική μέσα από την ιστορία της Α' τεύχος ΟΕΔΒ
Η Εξέλιξη της Μουσικής μέσα στο χρόνο
Συγκεκριμένη και Ηλεκτρονική μουσική
Castrati: Λιγοστά αστέρια που φώτισαν την όπερα με τις απαράμιλλες ερμηνείες τους.
Η μουσική απο την αρχαία Ελλάδα
Μουσικοθεραπεία
Πολλοί δημιουργοί φημίζονται για την αστάθεια του χαρακτήρα τους. Γιατί;

Οι πρώτες σχολές για τη διάδοση της μουσικής στην Ελλάδα
Η παλαιότερη θεωρία η οποία ανήκει στον Δαρβίνο, συνδέει την καταγωγή της μουσικής με το φύλο. Η μουσική εξελίχτηκε απο τα καλέσματα των συντρόφων κάτι ανάλογο με τα τραγούδια των πουλιών και τις κραυγές των άλλων ζώων όταν ήθελαν να ζευγαρώσουν. Βέβαια τα επιχειρήματα εναντίον της Δαρβικής υπόθεσης για την καταγωγή της μουσικής είναι πολλά με πιο ισχυρό ότι οι πίθηκοι δεν χρησιμοποιούν τη μουσική για το κάλεσμα συντρόφου.
Συζητήθηκε επίσης και η θεωρία του Μπύχερ όπου πίστευε πως η μουσική αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στα εργατικά τραγούδια. Ο Στουμπφ απο την άλλη θεωρούσε πως η μουσική προήλθε από την ανάγκη να επικοινωνήσουν οι πρωτόγονοι άνθρωποι σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Άλλη μία υπόθεση του Νάντελ αυτή τη φορά, ήταν ότι η μουσική στην αρχή χρησίμευε ως μέσο επικοινωνίας με το υπερφυσικό. Η θεωρία αυτή φαινόταν η πιο λογική διότι η μουσική στους πρωτόγονους πολιτισμούς είχε σχέση με τη θρησκεία και μπορούσε να βασιστεί σε αποδείξεις.
Παρόλο που καμία θεωρία δεν έχει βρει την παγκόσμια παραδοχή, οι μελετητές φαίνεται πως κλίνουν περισσότερο προς τις θεωρίες που τονίζουν τη σχέση της μουσικής με τη γλώσσα.
Την άποψη ότι η μουσική κατάγεται απο μία "φλογερή ομιλία" την είχαν σχηματίσει ο Ζαν Ζακ Ρουσώ, ο Χέρμπερτ Σπένσερ και ο Ρίχαρντ Βάγκνερ, όπου την χρησιμοποίησε κιόλας για να δικαιώσει ένα ειδικό μουσικό ύφος. Αυτό που πίστευαν και οι τρεις τους ήταν ότι όταν ένας ομιλητής γίνει συναισθηματικός, η ομιλία του για λίγη ώρα αποκτά ορισμένα μουσικά χαρακτηριστικά όπως το σταθερό ύψος δηλαδή μία σχετικά σταθερή αναλογία στους παλμούς του. (Αυτή όμως η θεωρία βασίζονταν μόνο στους λαούς της Ευρώπης).
Τέλος η θεωρία του Bruno Nettl στηρίζει ότι στις πολύ παρωχημένες εποχές υπήρχε μία διάλεκτος που δεν ήταν ούτε λόγος ούτε και μουσική, περιείχε όμως και τα τρία χαρακτηριστικά που έχουν απο κοινού οι δυο τους - το ύψος, τον τονισμό και τη διάρκεια. Τα σχήματα του τονισμού ήταν ακανόνιστα, φωνήεντα και σύμφωνα σχεδόν έμοιαζαν, οι ήχοι που παράγονταν ήταν γρυλίσματα, κραυγές και θρηνωδίες. Η μορφή αυτής της επικοινωνίας σήμερα δεν εμφανίζεται πουθενά εκτός από τους ήχους που βγάζουν τα μωρά πριν αρχίσουν να μιλάνε.
Οι μελετητές έχουν ακόμα πολύ δρόμο για να βρουν πως ξεκίνησε η μουσική και γιατί, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν. Εμείς πάντως είμαστε τυχεροί που η μουσική είναι η ζωή μας και μπορούμε να την εξελίξουμε.
«Καντάδα»
Η ιστορία Tης Mουσικής σε 5' live
Μάθηση, μάθηση και πάλι μάθηση...
Αρχίζει συνήθως στα νιάτα αλλά... και στα 20, στα 30 και στα νιάτα των 40, 50 και όποια ηλικία κάνει τον κάθε ένα να νιώθει νιάτο παίζοντας μουσική.
Στο λίκνο κάθε τέχνης βρίσκεται πάντα το σχολείο. Παλιά δεν υπήρχε και οι γονείς είχαν μία και μόνο δυνατότητα, να επισκεφτούν ένα τοπικό οργανοπαίκτη - επαγγελματία ή ερασιτέχνη - και να του εμπιστευτούν τη μάθηση του παιδιού τους. Γι'αυτό και παλιά όλοι οι μεγάλοι συνθέτες δίδασκαν, μάλιστα πολλές φορές ήταν και ο κύριος πόρος για την επιβίωσή τους. Ο καθένας δίδασκε με τον τρόπο του, ακόμα και με τη διδαχή των φθόγγων υπήρχαν δυσκολίες. Αλλά ας δούμε από κοντά μία τέτοια παράδοση μαθήματος από ένα μεγάλο συνθέτη π.χ τον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.
Δίδασκε με δικιά του μέθοδο, καλά μελετημένη. Καμιά προσπάθεια γι'αυτόν δεν ήταν μεγάλη όταν αφορούσε τους νέους που ήθελαν να μάθουν. Όταν καθότανε ο αρχάριος στο τσέμπαλο τον άρχιζε έτσι: πρώτα τον άρχιζε να χτυπάει τα πλήκτρα και τους δακτυλισμούς. Κοντά στα άλλα ήταν ο πρώτος που εφάρμοσε αυτό που λέγεται φυσική θέση του αντίχειρα. Χρησιμοποίησε τον αντίχειρα όπως τ'άλλα δάχτυλα για τρίλλιες και τρέμολο. Δεν επέτρεπε το κανονικό παίξιμο παρά μόνο όταν οι μαθητές μπορούσαν να εκτελέσουν με μεγάλη ευκολία τα γυμνάσματα. Αλλά και για τους μαθητές του έγραφε πολλές μικρές ασκήσεις , που αν και είχαν σκοπό να αυξήσουν τη γρηγοράδα στα δάχτυλα προκαλούσαν παράλληλα στους μαθητές ψυχική ευφορία κι έτσι κάνανε ακόμα πιο ευχάριστο το μάθημα. Συχνά έλεγε στους μαθητές του: έχετε πάντα γερά δάκτυλα στο κάθε χέρι, έτσι ακριβώς όπως έχω και εγώ. Το μόνο που χρειάζεται είναι επιμέλεια!
(Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο σημαντικές είναι οι ασκήσεις που κάνουμε στην αρχή, οι δυσκολίες των ασκήσεων μας κάνουν καλύτερους και σωστούς οργανοπαίκτες. Δεν πρέπει να ψάχνουμε να βρούμε τον εύκολο τρόπο για να βγάλουμε εις πέρας μία άσκηση (έτσι κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας) θα πρέπει να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες το δασκάλου μας.)
Απο εδώ ξεπηδάνε μερικές σημαντικές διαπιστώσεις στη διαπαιδαγώγηση του καλλιτέχνη, κάθε λεπτομέρεια παίζει σημαντικό ρόλο. Η εξέλιξή του καθορίζεται από τα πρώτα κιόλας βήματα της μουσικής αγωγής του. Η μέθοδος που θα ακολουθήσεις από την αρχή πρέπει να είναι η σωστή. Στον πιανίστα έχει μεγάλη σημασία η σωστή τοποθέτηση των χεριών του, στον τραγουδιστή η δημιουργία των φθόγγων και η αναπνοή, στον ακορντεονίστα η σωστή χρήση της φυσούνας και η "τυφλή", σωστή τοποθέτηση των χεριών του. Αν ο καλλιτέχνης-εκτελεστής ξεκινήσει με λανθασμένο προσανατολισμό μετά από ένα διάστημα αποδεικνύεται πως δεν είναι σε θέση να φτάσει σε ανώτατες μορφές απόδοσης. Το συμπέρασμα αυτό είναι πείρα αιώνων. Γι'αυτό και οι σημερινοί δάσκαλοι, όπως έκανε και πριν από 250 χρόνια ο Μπάχ, αρχίζουν τα μαθήματα πιάνου διδάσκοντας το σωστό τρόπο κτυπήματος των πλήκτρων (τουσέ) και έχουν αυστηρές αξιώσεις επιμέλειας.
Ο δάσκαλος έχει άλλη μια υπεύθυνη αποστολή. Πρέπει να αποκαλύψει τον κόσμο της μουσικής στον μαθητή του, να τον κάνει να νιώσει την ψυχή και το περιεχόμενο των συνθέσεων. (Ο Μπαχ φρόντιζε να γράφει μόνος του τις ασκήσεις, μα από τότε κι όλας φρόντιζε οι μικρές αυτές συνθέσεις να έχουν μουσικότητα, να είναι ευχάριστες στο αυτί, να κερδίζουν τον αρχάριο μαθητή.
Όποιο και να είναι το όργανο, η διδασκαλία του δεν είναι εύκολη, απαιτεί ώρες ατέλειωτης εξάσκησης. Καμιά φορά χρειάζονται χρόνια για να φανούν τα πρώτα ώριμα αποτελέσματα. Ακόμα χρειάζεται και μελέτη βοηθητικών κλάδων - θεωρητικών μαθημάτων. Όποιος αποφασίσει να μελετήσει μουσική πρέπει να ξέρει πως τον περιμένει πάρα πολύ δουλειά. Η μουσική είναι κλάδος με πολλές απαιτήσεις. Γι'αυτό οι σπουδές κρατάνε μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η δουλειά όμως δεν τελειώνει με τις σπουδές. Αντίθετα αν ο καλλιτέχνης σταματήσει την εξάσκηση δεν παραμένει στο σημείο που σταμάτησε. Η τεχνική του πέφτει και η απόδοσή του χάνει την ακρίβειά της. Η αποστολή του βιρτουόζου απαιτεί ολόκληρο τον άνθρωπο και για όλη του τη ζωή.
Επίσης πολύ σημαντικό είναι ο βιρτουόζος αρχικά να μελετάει τη σύνθεση που παίζει ή που θα τραγουδήσει. Πρέπει να ξέρει με απόλυτη σαφήνεια τη μορφή της, τα μοτίβα της, ολόκληρη την κατανομή, την εποχή που γράφτηκε, το στύλ της σύνθεσης και αφού τα μάθει όλα αυτά αρχίζει την εξάσκηση. Πρώτα αργά σε ελεύθερο χρόνο. Δεν πρέπει να του διαφύγει καμία λεπτομέρεια. Επανέρχεται στα δύσκολα μέρη και τα επαναλαμβάνει με μεγάλη προσοχή. Καμιά φορά ο καλλιτέχνης αναγκάζεται να εξασκηθεί σε ένα σημείο αρκετές ώρες για να το αποδώσει χωρίς λάθος στο σωστό ρυθμό και πιστά. Ο καλλιτέχνης μαθαίνει διεξοδικά τη σύνθεση με τη μελέτη και σιγά σιγά την θυμάται απ'έξω ολόκληρη. Το τελευταίο μα πιο σημαντικό σημείο είναι να ξαναζωντανέψει ο εκτελεστής το συναίσθημα του συνθέτη, την ατμόσφαιρα της σύνθεσης, το στυλ της εποχής που γράφτηκε, να ξαναζωντανέψει όλα εκείνα που κρύβει μέσα του το έργο.
Η τέχνη της μουσικής εκτέλεσης ζητάει από τον βιρτουόζο κανονική ζωή και διαρκή ανάπτυξη και καλυτέρευση.
Απόσπασμα από το βιβλίο ''ο κόσμος της μουσικής'' παρ. μάθηση μάθηση μάθηση και πάλι μάθηση του Τζωρτζ Πιλκα
Η απλότητα είναι χάρισμα - Μινιμαλισμός 1965 έως σήμερα
Η έμπνευση για το μινιμαλισμό προήλθε από τους επαναλαμβανόμενους ρυθμούς και τις στατικές αρμονίες της αφρικανικής μουσικής, και τη διαλογιστική φύση της ασιατικής μουσικής. Ο πρώτος πραγματικά μινιμαλιστής συνθέτης ήταν ο Τέρι Ρίλεϊ. ''Οι μελέτες για πλήκτρα'' και το ''έργο σε ντο'' άσκησαν τρομερή επίδραση και προέκυψαν από μελέτες του σε μη ευρωπαϊκές μουσικές και από πειράματα σε λούπες με μαγνητοταινίες, σε ένα στούντιο του Παρισιού τη δεκαετία του 1960. Ο Φίλιπ Γκλάς διεύρυνε το μινιμαλιστικό ύφος σε έργα ευρύτερης κλίμακας, ακόμη και σε ολοκληρωμένες όπερες, χρησιμοποιώντας μηδαμινές μουσικές πρώτες ύλες, αλλά κάνοντάς τες να διαρκούν κυριολεκτικά για ώρες. Αναλόγως με το γούστο σας, είτε θα τα βρείτε ονειρικά και υπνωτιστικά, είτε ανείπωτα βαρετά. Ο μινιμαλισμός του Στιβ Ράιχ ήταν πιο εξεζητημένος διότι ανακάλυψε έναν τρόπο συνεχούς αλλαγής μέσω της κλιμάκωσης, επαναλαμβάνοντας σε ελάχιστα διαφορετικές ταχύτητες ταυτόχρονα, έτσι ώστε σταδιακά τα διάφορα όργανα να βγαίνουν εκτός συγχρονισμού, με αποτέλεσμα η μουσική να δίνει την εντύπωση πως μεταμορφώνεται. Μία δεύτερη γενιά μινιμαλιστών προχώρησε, εισάγοντας στοιχεία της τζαζ και της ροκ, κάνοντας πιο πικάντικο το ρυθμό της αρμονικής αλλαγής. Ο Τζον Άνταμς ειδικά, έχει εξελίξει το ιδίωμα σε τέτοιο βαθμό που το μόνο μινιμαλιστικό στοιχείο της μουσικής του είναι η σχέση της με το μινιμαλισμό, αγγίζοντας τη ρομαντική υπερβολή. Για όποιους αντέχουν λοιπόν μίνιμαλ γιατί όχι?
ακούστε:
Terry Riley in C
Philip Glass Mad Rush
Steve Reich Different Trains
John Adams Saker Loops
απόσπασμα από το βιβλίο ''τα μυστικά της μουσικής''
Το φαινόμενο Μουσική

Πυθαγόρας: ο οποίος θαυμάζει τις τέλειες μαθηματικές σχέσεις μεταξύ των αρμονικών φθόγγων και θεωρεί στο κοσμοθεωρητικό του σύστημα ότι το σύμπαν είναι μουσική αρμονία.
Πλάτωνας: ο οποίος αναγνωρίζει την δύναμη της μουσικής σαν μέσον διαμόρφωσης καλού ή κακού χαρακτήρα και ήθους, ιδίως των νέων.
Αριστοτέλης: δίνει την ίδια ηθικοπαιδαγωγική σπουδαιότητα στη μουσική ονομάζοντας την παιδεία συγχρόνως και παιδιά δηλαδή εκπαίδευση μαζί και διασκέδαση.
Σπένσερ: η μουσική, το σχέδιο και η ζωγραφική συνιστώνται ως ευεργετικές για την διάπλαση του παιδιού.
Νίτσε: θεωρεί τη μουσική σαν έκφραση του διονυσιακού έκαστου συναισθήματος της χαράς της ζωής και των ενστίκτων.
Κάρολος Στούμπφ (καθηγητής φιλοσοφίας): αποδίδει τη μουσική και τα ιδιαίτερα μουσικά χαρακτηριστικά κάθε τόπου στην κωδικοποίηση των κραυγών και των άλλων ηχητικών συνθημάτων που οι πρώτοι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν για να συνεννοηθούν (δεν εξηγεί όμως τις μουσικές παραμέτρους).
Κάρολος Μπύχερ (κοινωνιολόγος): το φαινόμενο μουσική προέρχεται από τις ανάγκες χρονικού συντονισμού της ομαδικής εργασίας που από τη φύση της έχει ανάγκη ορισμένων ρυθμικών συνθημάτων σε κανονικά χρονικά διαστήματα. (δικαιολογεί μία μουσική παράμετρο όχι όμως την μελωδία, τους χρωματισμούς κλπ).
Νεώτεροι ερευνητές πιστεύουν πως η παράμετρος ρυθμός υπαγορεύεται από την λειτουργία του ανθρωπίνου σώματος (αναπνοή, καρδιακοί παλμοί, βάδην κλπ) όπου έχει ως αποτέλεσμα έκφρασης των αισθήσεων στην ρυθμική τέχνη.
Γιατί όμως η μουσική και η τέχνη υπάρχει στον άνθρωπο και όχι στα άλλα ζώα? Η ερώτηση αυτή εδώ και αιώνες παραμελείται. Ίσως τελικά η μουσική να είναι πρακτική ανάγκη της καθημερινής κοινωνικής ζωής του ανθρώπου ή να είναι και ένα φυσιολογικό αποτέλεσμα της κατασκευής του ανθρώπου και της εξέλιξής του.
σημειώσεις κ. Κλάψη
ΤΟ ΜΑΚΡΙΝΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
Αν αναρωτηθούμε πότε πρωτομπήκε η μουσική στη ζωή του ανθρώπου θα δούμε πως αποτελούσε μέρος της από τα πρώτα κιόλας χρόνια διότι δεν θεωρούνταν πολυτέλεια αλλά κάτι το χρήσιμο κ απαραίτητο.
Οι αγρότες στην αρχαία Αίγυπτο έπαιρναν 2 ξύλα κ τα χτυπούσαν μεταξύ τους για να διώξουν τα πουλιά από τα σπαρτά. Με τον καιρό τα κρόταλα αυτά άρχισαν να κρούονται ρυθμικά για να συνοδέψουν τα τραγούδια της δουλειάς στους αγρούς. Παράλληλα εμφανίστηκαν κ σε ιεροτελεστικούς χορούς που προορίζονταν να φέρουν την καλή σοδειά. Οι χρήσεις αυτές των κροτάλων συνδέονται με 2 τύπους μουσικής που επιβιώνουν ακόμα: το τραγούδι της δουλειάς κ την εκκλησιαστική μουσική.
Έτσι κ σε άλλα μέρη του κόσμου η καθημερινότητα βοήθησε στην δημιουργία μουσικών οργάνων κ κυρίως στην ανάπτυξη της μουσικής. Για παράδειγμα στην Μεσοποταμία, το σημερινό Ιράκ, οι Σουμέριοι έχτισαν ναούς για τη λατρεία των θεών της φύσης κ τους εξευμένιζαν με κατάλληλα τραγούδια και μουσικά όργανα. Το πνευστό με γλωσσίδι κ το τύμπανο ανήκανε στη λατρεία των θεών των καιρικών συνθηκών κ υδάτων.Γενικά στη λατρεία η μονωδία των ιερέων εναλλασσόταν με το χορωδιακό μέλος. Άλλα συχνά χρησιμοποιούνα όργανα ήταν τα φλάουτα, τα κόρνα, τα ντέφια, οι ροκάνες κ διάφορα νυκτά έγχορδα.
Οι Αιγύπτιοι θεωρούσαν ότι η φωνή ήταν το αποτελεσματικότερο μέσο που διέθετε ο άνθρωπος για την επίκληση των θεών κ γι'αυτό οι ιερείς τους ήταν πολύ καλά εξασκημένοι στο τραγούδι.Όργανα συνοδευτικά ήταν ίδια με αυτά των Σουμερίων κ χρησιμοποιούνταν επίσης σε χαρές όπου ήταν οι κύριες απολαύσεις της ζωής.
Οι Ασσυριοι καλλιέργησαν σε μεγαλύτερο βαθμό την κοσμική μουσική δηλ. την μουσική που δεν προοριζόταν για την θρησκεία κ αυτό διότι το κρατίδιο εξελίχθηκε σε ένα μείζον πολιτικό κ πολιτιστικό κέντρο, του οποίου η πρωτη δυναστεία ιδρυθηκε στα 1205 π.χ. Η μουσική ήταν ένα απαραίτητο συμπλήρωμα στα συμπόσια και τις στρατιωτικές τελετές, οι ψάλτες θεωρούνταν σεβαστά μέλη της κοινωνίας ενώ οι Ασσύριες χορεύτριες ενθουσίαζαν με τον χορό τους. Η κυρριαρχία των Ασσυρίων υπήρξε βραχύβια. Οι Βαβυλώνιοι με τη βοήθεια των Μήδων τους κατατρόπωσαν λίγο πρίν από τη γέννηση του βασιλιά Ναβουχοδονόσορα Β' (605-562π.χ. την εποχή αυτή η Βαβυλωνία ονομαζόταν Χαλδαία). Κατά την εποχή αυτή οι διανοούμενοι της αυλής (αστρολόγοι, μαθηματικοί κ μάγοι) υπήρξαν οι πρωτοπόροι στοχαστές της εποχής τους. Παρατηρούσαν τα πάντα γύρω τους ψάχνοντας για την σχέση της γής του ουρανού κ όλων των στοιχείων της φύσης.. Αυτή η αρμονία των σφαιρών πίστευαν πως ήταν ικανή να εκφραστεί με αριθμούς. Έτσι σε ότι αφορά τη μουσική ανακάλυψαν πως διαιρώντας το μήκος μιάς παλλόμενης χορδής σε μισά, τρίτα και πέμπτα, μπορούσαν να σχηματίσουν μία ικανοποιητική διαδοχή από φθόγγους η οποία σήμερα είναι η σειρά των αρμονικών ήχων κ προκύπτει η μείζονα συγχορδία.. Πιστοί στη φιλοσοφία τους οι Χαλδαίοι συσχέτιζαν την ταυτοφωνία, την οκτάβα και την καθαρή πέμπτη και τετάρτη με τις τέσσερις εποχές του έτους.
Ο τρόπος που αντιμετώπιζαν οι Χαλδαίοι τη μουσική μέσα από τις αναλογίες και τους αριθμούς επηρέασε βαθιά την εξέλιξή της. Η κλίμακα των Χαλδαίων ενδέχεται να αποτελούνταν από 7 φθόγγους, σαν την δικιά μας, γιατί γι'αυτούς το 7 ήταν ένας μυστηριώδης κ σημαντικός αριθμός όπως φυσικά κ το 4. Η αρχαία ελληνική μουσική βασιζόταν στην αρχή των τετράχορδων γιατί όπως φαίνεται ο αρχαιότερος θεωρητικός της ο Πυθαγόρας (ΣΤ' π.χ) πρώτα μελέτησε στη Χαλδαία κ στην Αίγυπτο κ μετά θεμελίωσε τους κανόνες της μελωδίας κ της αρμονίας, που πάνω τους στηρίχτηκε η θεωρία της αρχαίας ελληνικής μουσικής.
Aποσπάσματα από το βιβλίο ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
του Christopher Headington
Οι αρχαίοι Έλληνες τραγουδούσαν, συνόδευαν το τραγούδι τους ή έπαιζαν τα διάφορα όργανα πάντοτε σε ταυτοφωνία ή σε οκτάβα. Η μουσική τους δηλ. ήταν μονόφωνη. Συχνά όμως η ενόργανη συνοδεία βρισκόταν μια οκτάβα ψηλότερα απο την κύρια φωνή και χρησιμοποιούσε μελωδικά στολίδια ή διαβατικές νότες. Ο τρόπος αυτός (ετεροφωνία) δεν αλλοίωνε καθόλου το μονόφωνο χαρακτήρα της ελλήνικής μουσικής και δεν είχε τίποτε το κοινό με ότι λέμε σήμερα ''αρμονική συνοδεία''. Πρώτ'απ'όλα γιατί το σύνολο το αποτελούσαν δύο μονάχα φωνές (κ όχι τρείς ή τέσσερις που έχει η αρμονία) κ έπειτα γιατί μοναδικός σκοπός της ενόργανης φωνής ήταν να υπογραμμίσει κ να εξάρει το ρυθμό που οι Έλληνες θεωρούσαν βασικό στοιχείο της μουσικής ενώ τη μελωδία την έβαζαν σε κατώτερη μοίρα.
Απ' τους θεωρητικούς που ασχολήθηκαν με την ελληνική μουσική πρώτος ο Πυθαγόρας (6ος π.χ αι.) συστηματοποίησε κ ερεύνησε με το μονόχορδο τα ακουστικά φαινόμενα. Το μονόχορδο ήταν πειραματικό περισσότερο παρά μουσικό όργανο. Αποτελείτο από μία χορδή τεντωμένη πάνω σε μία ξύλινη βάση (ηχείο) κι ένα καβαλάρη. Με την μετακίνηση του καβαλάρη, που διαιρούσε τη χορδή σε διάφορα μήκη, ο Πυθαγόρας μελέτησε και κατόρθωσε να εκφράσει τις μαθηματικές σχέσεις των διαστημάτων της σκάλας. Έτσι αν μία τεντωμένη χορδή χωριστεί σε δύο μέρη, το ένα μέρος, δηλαδή το 1/2, μας δίνει την οκτάβα ή δια πασών. Αν χωριστεί σε τρία μέρη, τα δύο, δηλαδή τα 2/2, μας δίνουν την καθαρή πέμπτη κ αν σε τέσσερα, τα τρία δηλαδή τα 3/4 μας δίνουν την καθαρή τετάρτη.
Μ'αυτόν τον τρόπο ο Πυθαγόρας καθόρισε τις σχέσεις των διαστημάτων κι έβαλε τις βάσεις του μουσικού συστήματος που ακολούθησαν πρώτα ο Μεσαίωνας κ έπειτα η Αναγέννηση.
Aποσπάσματα από το βιβλίο ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ του KARL NEF
ΣΗΜΕΙΟΓΡΑΦΙΑ
Απ’ τα πανάρχαια χρόνια, όλοι οι μουσικοί πολιτισμοί, ακόμη και εκείνοι της προφορικής παράδοσης, δοκίμασαν ν’ απεικονίσουν με διάφορα σημάδια τους μουσικούς ήχους, σ’ όλες τους τις παραμέτρους, τη χροιά, την έκταση, τη διάρκεια και προπαντός το τονικό ύψος.
Με τις σημειογραφίες αυτές, επιχειρήθηκε να συμβολιστεί, τουλάχιστον το ύψος, δηλ. η ανέλιξη, η διαδρομή μιάς μελωδίας.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι όλα αυτά τα είδη γραφής, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν είχαν επινοηθεί σε περιόδους μεγάλης ακμής της μουσικής δημιουργίας, αλλά κυρίως σε περιόδους που πρυτάνευε η ανάγκη να περισωθεί μια μουσική που κινδύνευε να χαθεί.
ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ: Τρόπος με τον οποίο γινόταν υπενθύμιση των τονικών και ρυθμικών εναλλαγών ενός μέλους, με προκαθορισμένες κινήσεις του σώματος (χεριών - κεφαλής).
ΣΥΜΒΟΛΑ - ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:
(Ινδικά - Αραβικά - Εβραϊκά - Αρχαιοελληνικά - Ρωμαϊκά - κ.α.).
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ: Παρασημαντική. Τα γράμματα της αλφαβήτου σε διάφορες θέσεις μαζί με άλλα σημάδια.
ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ: ΠΑΡΑΣΗΜΑΝΤΙΚΗ
Αλφαβητική (συνέχεια της Ελληνορωμαϊκής) – Σημαδόφωνα – Μουσική Στενογραφία (Κάθε σημάδι αντιπροσώπευε και μια μουσική φράση)
Εκφωνητική (4ος αιώνας) – Τόνοι και πνεύματα πάνω απ’ τις συλλαβές υποβοηθούσαν την μνήμη των ψαλτών.
Νευματική (8ος αιώνας – Αγκιστροειδής γραφή του Δαμασκηνού) – Πολύ δύσκολη
Γραφές Κουκουζέλη (13ο; αι.) – Βαλάσιου (17ος αι.) - Πέτρου Πελοποννήσιου. (18ος αι.)
1814 καθιέρωση της ισχύουσας γραφής (Χουρμούζιος - Γρηγόριος - Χρύσανθος).
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ:
Αποτελεί εξέλιξη της ελληνορωμαϊκής και πρωτοχριστιανικής γραφής
5ος αιώνας: Βοήθιος – Αλφαβητική σημειογραφία
6ος αιώνας: η αγκιστροειδής γραφή του Πάπα Γρηγόριου - Χειρονομία
7ος αιώνας: Η Νευματική. (Σαν την εκφωνητική των Βυζαντινών)
Νεύματα: Απόστροφος – Τελεία – Βαρεία – Οξεία – Περισπωμένη και συνδυασμός αυτών.
11ος αιώνας: Τα νεύματα γράφονται πάνω και κάτω από μια οριζόντια γραμμή ΦΑ (Γέννηση πενταγράμμου!). Αργότερα προστίθεται άλλη του ΝΤΟ. Κάποτε οι γραμμές αυτές ήταν χρωματιστές (ΦΑ κόκκινη - ΝΤΟ κίτρινη - ΛΑ μαύρη – Γκουίντο ντ’ Αρέτσο). Αργότερα τα ονόματά τους σημειώνονται με γράμματα.
12ος αιώνας: Εισαγωγή των κλειδιών. Τα σύμβολά τους αποτελούν μια σταδιακή εξέλιξη των καλλιγραφικών αρχικών τους γραμμάτων. Το μέτρο του στίχου καθορίζει και το μουσικό μέτρο. ( Αρχ. Έλληνες - Τροβαδούροι)
13ος αιώνας: Ρυθμισμένη - Αναλογική μουσική (Περοτέν - Πιέρ ντε Λα Κρουά).
Το μουσικό μέτρο γίνεται ανεξάρτητο από το κείμενο. Οι φθόγγοι αποκτούν σταθερή διάρκεια.(Διαιρούνται στα τρία και όχι στα δύο όπως σήμερα. Το κανονικό μέτρο το τριμερές προς τιμήν της Αγίας Τριάδας) – Maxima – Longa – Brevis – Semibreves
(Ligatura = Ένωση – Η σημειογραφία αποκτά περισσότερη ακρίβεια)
14ος αιώνας: Τετράγωνη σημειογραφία. Αντικατάσταση των νευμάτων από ρομβοειδή ή τετράγωνα σχήματα που γράφονται πάνω σε οριζόντιες γραμμές (τρίγραμμο - εξάγραμμο - πολύγραμμο και συνηθέστερα, τετράγραμμο), που καθορίζουν σαφέστερα τα τονικά ύψη.
Υποδιαίρεση των φθόγγων στα δύο.
16ος αιώνας: Καθιέρωση πενταγράμμου και διαστολών.
ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΦΘΟΓΓΩΝ
ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ (Χρύσανθος Προύσσης – 19ος αι.)
Τα ονόματα των φθόγγων αντιστοιχούν στα επτά πρώτα γράμματα του αλφαβήτου, μετασχηματισμένα σε εύηχες συλλαβές.
Παλαι ήμαρτεν Αδάμ, εμακρύνθη του Θεού. Α ΡΕ
Βουληθείς δ’ ο Πλαστουργός, δούλου δέχεται μορφήν. Β ΜΙ
Γάλα πίνει εκ μητρός, εις μετάνοιαν καλεί. Γ ΦΑ
Διδαχών σκορπίζει φως, θαύματα πολλά ποιεί. Δ ΣΟΛ
Κεφαλήν δ’ εχθρού πατεί, νεκρωθείς και αναστάς. Ε ΛΑ
Ζωοδότης ών Θεός, και εις μέλλουσαν ζωήν. Ζ ΣΙ
Νη πενθή πιστούς καλεί, όπου πρώτος εισελθών. Η ΝΤΟ
Πάσαν έλαβεν αρχήν παρά του Θεού Πατρός. Α ΡΕ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ (Γκουίντο ντ’ Αρέτσο 995 – 1050 περίπου)
Τα ονόματα των φθόγγων είναι παρμένα από έναν ύμνο στον Άγιο Ιωάννη, τον Πρόδρομο.
UTueant laxis Για να μπορούν
REsonare fibris να αντηχούν με χαλαρές
MIra gestorum χορδές οι δούλοι σου
FAmuli tuorum τα κατορθώματά σου,
SOLve polluti λύσε την αμαρτία
LA bii reatum των μολυσμένων μου χειλέων,
Sancte Johannes Άγιε Ιωάννη.
Πληροφορίες από ΠΕΕΜΔΕ
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αποσπάσματα από το βιβλίο Karl Nef ιστορία της μουσική,
από το βιβλίο Christopher Headington ιστορία της δυτικής μουσικής
από το βιβλίο E.H Gombrich το χρονικό της τέχνης