Οι περισσότερες ιστορίες μουσικής παραλείπουν συνήθως να εξετάσουν τον ρόλο των γυναικών ως συνθέτριες και εκτελέστριες. Πρόσφατες μελέτες υποστηρίζουν τη συνεισφορά των γυναικών στη μουσική σε όλες τις εποχές. Τον δέκατο ένατο αιώνα μεγάλος αριθμός γυναικών σταδιοδρομεί επαγγελματικά στη μουσική. Αυτό έγινε λόγω των αυξανόμενων δυνατοτήτων εκπαίδευσης μέσα από μουσικά ιδρύματα που κρατούν ανοικτές τις πόρτες για το άλλο φύλλο. Εκεί οι γυναίκες εξασκούνται ως τραγουδίστριες, εκτελέστριες, συνθέτριες.

Όσο αφορά τη σύνθεση οι άνδρες πίστευαν πως ήταν ανδρικό προνόμιο διότι οι γυναίκες δεν ήταν από τη φύση τους αρκετά δημιουργικές ούτε στη μουσική ούτε στην τέχνη γενικότερα. Έτσι, όσες ακολούθησαν λογοτεχνική σταδιοδρομία χρησιμοποίησαν αντρικά ψευδώνυμα. Δύο από αυτές είναι η Γεωργία Έλιοτ και η Γεωργία Σάνδη. Υπήρξαν όμως και γυναίκες που δούλεψαν ανοικτά και προκάλεσαν κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Μία από αυτές ήταν η Κλάρα Σούμαν η οποία έγραψε περίπου είκοσι τρία έργα.
Σημαντική η επιρροή τους και ως προστάτιδες. Υποστήριζαν τους συνθέτες με το έργο τους με τη φιλία τους και τους βοηθούσαν αν αφοσιωθούν στη σύνθεσή τους δίχως να έχουν οικονομικές σκέψεις. Επίσης άνοιγαν τα σπίτια τους για να ακουστούν τα έργα ή γίνονταν ακόμα και σημεία συζητήσεων και ανταλλαγής απόψεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου