Παραδίδονται ιδιαίτερα μαθήματα Ακορντεόν
αρμονίου, πιάνου, φλογέρας,
τραγουδιού για νήπια και παιδιά,
θεωρίας της μουσικής,
μουσικής προπαιδείας,
Μορφολογίας και Ιστορίας της μουσικής,
Ειδικού Αρμονίας, Αντίστιξης, Φυγής
Βυζαντινής Μουσικής
με διαφοροποιημένη διδασκαλία
(και μέσω διαδικτύου/online)


Προετοιμασία εισαγωγής σε Μουσικά Σχολεία

Στείλτε το μήνυμα σας στη φόρμα επικοινωνίας




Joseph Haydn


Sinfonía Sorpresa, de F. J. Haydn

Ο Joseph Haydn γεννήθηκε στα 1732 στο χωριό Ροράου της ανατολικής Αυστρίας και ήταν πρωτότοκος γιός ενός αμαξοποιού. Σε μεταγενέστερα χρόνια έλεγε ότι ήταν ευγνώμων στους γονείς του που τον έμαθαν να είναι οικονόμος, εργατικός και θεοσεβούμενος.

Πέρασε τη ζωή του διατηρώντας μια ρωμαλέα πίστη στις ανθρώπινες αξίες και ήταν γενικά λιγότερο προβληματισμένος και λιγότερο επαναστάτης από την πλειοψηφία των μεγάλων δημιουργών. Το κύριο βάσανό του ήταν η στρίγγλα γυναίκα του που δεν έκανε παιδιά κι αδιαφορούσε για την μουσική του. Αντί αυτό να τον κάνει γκρινιάρη εξομολογιόταν με απλότητα ότι τον έκανε να είναι λιγότερο αδιάφορος στην γοητεία των άλλων γυναικών. Ήταν ένας αξεπέραστος τεχνίτης με γονιμότητα και φαντασία και στο απόγειο της δόξας τους παρέμεινε ένας άνθρωπος με τετράγωνη λογική και ευαισθησία. Υπήρξε αγαπητός άνθρωπος και σεβαστός ως καλλιτέχνης. Στη μουσική του βρίσκουμε μία εγκάρδια και ηλιόλουστη προσωπικότητα.

Αυτός που τον έβαλε στο δρόμο της μουσικής ήταν ένας συγγενής του ,δάσκαλος μουσικής. Ζώντας με αυτόν τον θείο και την οικογένειά του έψαλλε στην εκκλησία και έπαιζε βιολί και διάφορα πληκτροφόρα όργανα. Μία μέρα ο διευθυντής της χορωδίας του Αυτοκρατορικού Ναού επισκέφθηκε την πόλη Χένμπουργκ ψάχνοντας για νέα ταλέντα και έτσι ανακάλυψαν τον Haydn τον οποίο πλήρωσαν με κεράσια για την εξέσια φωνή του. Γύρω στα 17 όμως έχασε την θέση του στην χορωδία και έμεινε άνεργος . Ευτυχώς ένας τενόρος τον φιλοξένησε και έτσι άρχισε να βγάζει ξανά χρήματα διδάσκοντας μουσική. Διάβαζε μόνος του μουσικά εγχειρίδια και αποτείπονε τις ιδέες του στο πεντάγραμμο. Η μουσική του Bach τον βοήθησε να ξεπερνά τις δυσκολίες και τις απογοητεύσεις. (Ο ίδιος ο Bach είχε πεί πως ήταν ο μόνος που καταλάβαινε σε βάθος το έργο του).

Το 1759 έγινε μουσικός διευθυντής κάποιου κομήτα Morzin. Δύο χρόνια αργότερα έχοντας συνθέσει αρκετές συμφωνίες και κουαρτέτα για έγχορδα και παντρευτεί την άλλοτε μαθήτριά του Μαρία Άννα Κέλλερ, μπήκε στην υπηρεσία του πρίγκηπα Esterhazy, που ήταν αρχηγός της πιο ένδοξης αριστοκρατικής οικογένειας της Ουγγαρίας. Εκεί έμεινε για 30 χρόνια όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Οι 104 συμφωνίες του Haydn καλύπτουν μία περίοδο από περίπου 40 χρόνια. Η μουσική του είχε μία μεγάλη αίσθηση ισορροπίας, ήταν ιδιοφυής με αλάνθαστο ακουστικό κριτήριο.


Το χειμώνα του 1781-82 ο Haydn συνάντησε τον Mozart κι από την ίδια στιγμή ένιωσαν ο ένας για τον άλλον μία ζωηρότατη αμοιβαία εκτίμηση ενώ η φιλία τους υπήρξε μουσικά γόνιμη και για τους δύο. Η φήμη του είχε απλωθεί πλατιά και όταν αποτραβήχτηκε άρχισε να δέχεται προσφορές για δουλειές που δεν μπορούσε να αρνηθεί. Έτσι άρχισε να ταξιδεύει γιατί ήθελα να δοκιμάσει τις δυνάμεις σε έναν ευρύτερο χώρο. Ο Mozart όμως ανησυχούσε γι'αυτόν (ο οποίος ήταν 20 χρόνια νεότερός του) μήπως και δεν αντέξει τα ταξίδια και τον καινούριο τρόπο ζωής λόγω ηλικίας. "φοβάμαι πατέρα πως αυτός θα είναι ο τελευταίος μας χαιρετισμός" του είχε πεί και δεν είχε άδικο μόνο που αυτός που επρόκειτο να πεθάνει σε λιγότερο από ένα χρόνο ήταν ο ίδιος ο Mozart σε ηλικία 34 χρόνων. 
Πέρασε και όμορφα και δύσκολα χρόνια, ξαναερωτεύτηκε μία όμορφη χήρα μαθήτριά του, κάπου στα ταξίδια του γνώρισε τον νεαρό Beethoven που έγινε στην πορεία μαθητής του, κουράστηκε με την αγορά ενός σπιτιού το οποίο επιθυμούσε επιτακτικά η γυναίκα του, τα τελευταία του χρόνια ασχολήθηκε κυρίως με την χορωδιακή μουσική και το 1798 γράφει την Δημιουργία όπου θεωρήθηκε και από τον ίδιο το αποκορύφωμα της σταδιοδρομίας του. Το 1808 σε μία εκτέλεση της Δημιουργίας ακούστηκε να λέει πως η έμπνευση της Δημιουργίας ήρθε από τον ουρανό. Η συγκίνησή του ήταν τόσο μεγάλη όπου εγκατέλειψε την αίθουσα της συναυλίας στο διάλειμμα και ο Beethoven τον πλησίασε και του φίλησε το μέτωπο και τα χέρια.

Πολύς κόσμος τον γνωρίζει ως πατέρα της συμφωνικής και πατέρα των εγχόρδων. 





Δεν υπάρχουν σχόλια: