Always look at the bright side of life - Monty Python (accordion version)
Δεν σταματώ - Κωστής Μαραβέγιας
J. Brahms - Hungarian Dance No.5
Quadro Nuevo - SONG FOR PEACE
Το 1825 ο Wheatstone που παρήγαγε μουσικά όργανα στο Λονδίνο, πειραματίστηκε φτιάχνοντας ένα πνευστό ακορντεόν. Ονόμασε την εφεύρεσή του Συμφωνικό (Symhponium). Η τεχνική του έμοιαζε με αυτή του ακορντεόν. Ο αέρας που διοχετεύεται στο όργανο (στο ακορντεόν μέσω της φυσούνας και στο πνευστό ακορντεόν μέσω ενός επιστόμιου), θέτει σε κίνηση καλάμια που παράγουν τον ήχο. Το Symphonium που συνδύαζε για πρώτη φορά πληκτρολόγιο, μεταλλικά καλάμια και την αναπνοή του μουσικού, διαδέχθηκε το 1827 η Concertina. Το 1829 αυτό το όργανο έλαβε την επίσημη αναγνώρισή του ως «piano-éolien».
Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα κατασκευάστηκαν διάφορα όργανα που προώθησαν την Concertina όπως το Harmonicor of Jaulin (1861) και το Melodienbläser του Hohner το 1890. Τα όργανα Hohner, ήταν οι προκάτοχοι του δημοφιλούς Melodica που χρησιμοποιήθηκε εκτενώς στη μουσική εκπαίδευση του 20ου αιώνα.
Αν και το όνομα Accordina χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για ένα πνευστό ακορντεόν το 1897, το 1943 ο Γάλλος παραγωγός μουσικών οργάνων André Borel παρήγαγε μία πρωτότυπη Accordina με κουμπιά πληκτρολόγιο και όχι πλήκτρα πιάνου, που θα κατασκευαζόταν εμπορικά από το 1955 στη Γαλλία. Μέχρι σήμερα μόνο μία εταιρεία έχει καταφέρει να παράγει αυτό το όργανο με πληκτρολόγιο πιάνου. Πρόκειται για τον Ιταλό κατασκευαστή των ακορντεόν Victoria στο Castelfidardo.
Το όργανο βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης και η αίτηση για
δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον εφευρέτη Guido Tononi είναι ακόμη σε εκκρεμότητα.
Ο Cees Hamelink παίζει ένα από τα πρώτα πρωτότυπα αυτού του οργάνου που ο
Ιταλός κατασκευαστής του βάφτισε "Vibrandoneon".
Turceasca
Αλέκος Βρέτος - Ούτι και Jazz
Αλέκος Βρέτος - οδηγός ορχήστρας
Εμπνευσμένος από τη μουσική της Μεσογείου, ο Αλέκος Βρέτος παντρεύει το ανατολίτικο ρεπερτόριο με τη δυτική μουσική και την Jazz, ταξιδεύει τον ακροατή στην ιστορία της μουσικής θέτοντας ταυτόχρονα φιλοσοφικά ζητήματά. Μία εκπομπή διαμάντι θα έλεγα, που καταφέρνει να ανοίξει νέους μουσικούς δρόμους χωρίς σύνορα.